Da li ko zna orginalan (može i dobra kopija) recept za slavonski čorbanac? Znači; interesuju me svi sastojci, način pripreme, koliko vremena je potrebno i naravno u čemu se priprema čorbanac. Unaprijed hvala! ČOVEK NIJE PIJAN SVE DOK MOŽE DA LEŽI NA PODU A DA SE NI ZA ŠTA NE DRŽI!!
Ja ti mogu poslati recept za "Trebavski Corbanjac",dobijen iz MZ,malo smo ga doradili.Pretpostavljam da u taj slavonski corbanjac od mesa ide samo svinjetina. Corbanjac se dosta razlikuje od gulasha,samo ime kaze da je to corba.Sprema se u kotlicu,prvo se izdinsta crveni luk(u velikim kolicinama),od povrca dolazi jos mrkva,celer.Od zacina obavezno je staviti ljutu papriku,biber,fant po zelji,obicno se sprema da ljutne-da bude pikantan.Mogu se staviti i gljive,persun(celer i persun na samom kraju).Bitno je dosta mijesati da ne zagori,Dragan nije ispustao varjacu iz ruke.Mi smo koristili plin,bitno je da nezagori.Corbanjac mora da bude malo rijedak(ne kao gulash)to regulises sa fantom.Ako ne nadjes originalan recept ja cu ti poslati nas odavde sto smo spremali za Trebavsko Vece-bio je zaista hit veceri.Ove godine mijenjamo jelovnik,pored pecenja najvjerovatnije kuhamo ovcu a kao prilog serviracemo puru,sa kajmakom ili kiselim sirom-po zelji.Ima ovdje indijansko kukuruzno brasno potpuno identicno nasem kuruznom brasnu,idealno za puru i cicvaru.
700 gr junetine vrata bez kosti 700 gr svinjetine od plecke 600 gr divljaci (srnetina, divlja svinja) 200 gr svinjske masti ili ulja (masti ima u jednog cojeka, dace ti gratis) 500 gr crvenog luka 300 gr mrkve 100 gr persuma 100 gr celera 1,5 dcl crvenog vina (more i vise)
Začini: so, vegeta, pire od paradajza, lovorov list, 2 fanta ako osh i 5 g. mljevene ljute paprike, malo bibera Temeljac – šuplje kosti ili nogice svi su me ostavili,zena,drugovi,bio sam na dnu,jedini izlaz sam nasao u igli... ...sad heklam i bas mi je fino!
Odlično, ali kako ide priprema? Šta se prvo stavlja, pa drugo itd... Znači potreban mi je komplet recept. Hvala ČOVEK NIJE PIJAN SVE DOK MOŽE DA LEŽI NA PODU A DA SE NI ZA ŠTA NE DRŽI!!
Poznato je kako se kuvarske majstorije brižljivo čuvaju u tajnosti, pogotovo na javnim medijima. Stoga i ne čudi to što ti nedostaje taj deo. Ali znajući da si ti vičan kulinarstvu, nesumnjam u tvoje sposobnosti da ćeš onaj pravi redoslijed radnji otkriti i napraviti čorbicu, da prste poližeš. Želim ti puno sreće i uspijeha, a rezultat će mo saznati, nadam se. A sada na posao !